Hier zijn wij ook te vinden:
Veelgestelde vragen
F.A.Q. Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen omtrent het bandstemmen fenomeen.

Heeft u een vraag die niet in het onderstaande overzicht voor komt, dan kunt u deze stellen op ons
discussie forum of contact met ons opnemen via het contact formulier.

Evp? Sorry?
EVP staat voor Electronic Voice Phenomena. In het kort komt het er op neer dat het mogelijk is om door middel van opnameapparatuur (zoals een bandrecorder, voicerecorder of een microfoon gekoppeld aan een computer) stemmen op te nemen van mensen die zijn overleden. In het Nederlands staat EVP bekend onder de noemer paranormale bandstemmen.


Is het opnemen van paranormale bandstemmen moeilijk?
Nee. In principe is een digitale voicerecorder al genoeg. Er zijn echter methoden waar je naast opnameapparatuur ook een radio nodig hebt. Geen grote investeringen in ieder geval. Op de site staan meerdere methoden beschreven en ook kun je zien wat je er voor nodig hebt.


Kan iedereen experimenteren met EVP?
Ja. Iedereen kan ermee aan de slag. Je hebt dus geen bijzondere paranormale talenten nodig.


Is EVP gevaarlijk?
Nee.


Zeg eens eerlijk. Echt niet?
Nee. Maar het is wel belangrijk dat je stevig in je schoenen staat en een zekere mate van geestelijke volwassenheid hebt bereikt. Mensen die minder stabiel zijn en/ of angstig zijn aangelegd kunnen zich beter niet actief met EVP bezig houden.


Kunnen geesten je kwaad doen?
Nee. Wel is het zo dat er soms lagere entiteiten langs kunnen komen die je uitschelden of negatieve boodschappen op de band achterlaten. Het beste is om deze entiteiten gewoon te negeren.


Sorry? Entiteiten?
Wikipedia geeft als antwoord dat een entiteit een object is, met de nadruk op het feit dat het werkelijk bestaat. Dit is een heldere wetenschappelijke benadering van een entiteit. Echter, in ons geval leggen wij het zo uit dat entiteiten overledenen zijn die niet meer in het bezit zijn van hun lichaam. Geesten dus.


Ja maar: in de bijbel staat toch geschreven dat je je niet bezig mag houden met paranormale activiteiten?
Oh boy... Voordat je ons met dit cliché om de oren slaat, is het belangrijk om te weten waar dit precies in de bijbel staat. Het is onderdeel van de zogenaamde Mozaïsche wetten en is o.a. te vinden in het boek Leviticus 20:27


Een man of een vrouw die geesten of schimmen van doden laat spreken, moet ter dood gebracht worden. Zulke mensen moeten worden gestenigd en hebben hun dood aan zichzelf te wijten.


Dit klinkt allemaal bijzonder heftig. Maar houd voor ogen dat deze wetten duizenden jaren geleden geschreven zijn voor het toenmalige wilde Joodse volk en ondertussen compleet achterhaald zijn. In diezelfde wetten staan nog meer archaïsche dingen zoals het feit dat je ongehoorzame zonen mag stenigen en dat je geen kleren mag dragen die geweven zijn uit twee verschillende soorten garen. Compleet achterhaalde teksten dus.


Moet je eerst een gebed uitspreken voordat je begint met je experiment?
Als je je hierbij prettiger bij voelt moet je dat niet nalaten. Ondergetekenden hebben dit echter nog nooit gedaan en er geen schadelijke gevolgen aan over gehouden.


Hoe lang duurt het voordat je een stem opneemt?
Daar valt geen zinnig woord over te zeggen. Sommigen doen er weken over voordat ze hun eerste stem vastleggen terwijl er ook bofkonten zijn die direct bij hun eerste opname al ?beet? hebben. Voor iedereen is dit dus verschillend.


Wat is de beste tijd om te experimenteren? Twaalf uur ?s nachts?
Het maakt niet uit wanneer je stemmen opneemt. Er schijnt geen bepaald ?spokenuurtje? te bestaan waarin entiteiten zich aandienen. Wel is het zo dat er ?s nachts beter te experimenteren valt omdat je dan minder last hebt van storende achtergrondgeluiden.


Waar vind je de beste stemmen? In oude verweerde kastelen en ruïnes waarschijnlijk?
Nee. Het is gebleken dat entiteiten vrijwel altijd en overal aanwezig zijn. Er is dus geen grotere kans op succes op spectaculaire plaatsen. Wel is het zo dat wij regelmatig experimenteren op deze zogenaamde spooklocaties maar dit heeft meer met de romantiek rond dit fenomeen te maken. Het is nu eenmaal leuker om stemmen op te nemen op een interessante plek dan thuis op je hobbykamer.


Hoe zet ik een .amr of .wave bestand om naar .mp3?
Op internet zijn diverse gratis programmaatjes op te scharrelen die dit kunnen. Maar het kan nog makkelijker online via http://media-convert.com/ omzetten.


Ik ben nu al een tijdje aan het experimenteren maar zonder resultaat. Wat doe ik verkeerd?
Op het forum is een helpdesk waar je je probleem kunt voorleggen. We zullen er dan met een professionele blik naar kijken.